Foto

"Stranierii" de la EuroBasket 2011

Joaca fiecare meci cu pasiune si isi reprezinta cu mandrie tara de adoptie. Imbraca mereu tricoul nationalei cu acelasi scop: sa cucereasca trofeul mult ravnit si sa simta la gat greutatea medaliei de aur. Chiar daca sunt americani, congolezi, canadieni, sarbi sau elvetieni, jucatorii de valoare sunt rapid “integrati” in alte echipe nationale decat cea a tarii lor natale iar in jurul lor se formeaza redutabile selectionate capabile sa se lupte pentru o pozitie cat mai avansata in elita continentala. Aduc un plus de valoare, dar si de imagine. Evident, facem referire la “stranierii” de la EuroBasket 2011. Si nu sunt deloc putini... Mai exact, 46 de sportivi sunt nascuti pe alte meleaguri decat cele ale tarilor participante la EuroBasket 2011. Mai jos, ne-am propus sa va prezentam, in premiera, intr-o ampla analiza a celor 24 de combatante de la Campionatul European din Lituania, situatia tarilor cosmpolite de la turneul final continental.
 


Belgia (3):
Belgienii afiseaza la Eurobasket 2011 o reprezentativa pigmentata cu trei sportivi nascuti la Kinshasha, in Congo. Beye Tabu-Eboma, Ilunga Mbenga si Guy Muya, sunt “stranierii” din lotul prezentat de Belgia la turneul European din Lituania.
Bosnia&Hertegovina (2):
Desprinsa din spatiul ex-iugoslav si situata pe malul Marii Adriatice, Bosnia&Hertegovina a deplasat la EuroBasket 2011 un lot cu doi jucatori nascuti pe alte meleaguri. Henry Domercant, crescut in Illinois (SUA), si Sasa Vasiljevic, nascut la Osijek, in Croatia, completeaza perfect lotul antrenorului Sabit Hadzic.
Bulgaria (1):
Vecinii de la Sud de Dunare s-au calificat la turneul final european avand in conducatorul de joc Earl Rowland, un american de origine germana, principala “gura de foc”. Germano-americanul imbracat in tricoul Bulgariei a luat ochii specialistilor si in Lituania cu media sa impresionanta de 18 puncte per meci.
Croatia (5):
Cel mai bun pasator de la EuroBasket 2011 pina in prezent, cu o medie de 7 pase decisive per meci, provine de la nationala condusa de Josip Vrankovi?. Nascut in Baltimore (SUA) la mijlocul anului 1984, Dontaye Draper, fundasul naturalizat de croati, n-a fost asa de bine primit de fani, dar gratie jocului s-a impus rapid in nationala “adoptiva”. Alaturi de el, alti patru sportivi din lot sunt nascuti pe alte taramuri. Bojan Bogdanovic (Bosnia), Rok Stipcevic (Slovenia), Damir Markota (Bosnia) si Stanko Borac, uriasul de 2,16 nascut in Bosnia, formeaza un nucleu de forta al lotului croat.
Finlanda (0):
Nordicii sunt printre putinele echipe de la EuroBasket 2011 care au in componenta doar jucatori nascuti pe teritoriul tarii.
Franta (5):
Daca ar purta semnatura celebrului regizor Luc Besson intr-un film,  nationala pregatita de Vincent Collet s-ar putea numi “Un american la Paris”. Cu Joakin Noah (2.11 m),  nascut la New York, cu Charles Kahundi, nascut in Kinshasha, si Tony Parker, originar din Brugge, “cocosii galici” dau dovada ca globalizarea a patruns cu viteza si in baschet. Lor li se adauga Florent Pietrus, nascut in Abymes – Guadelupa, o insula ce apartine Antilelor Mici, si Ali Traore, nascut la Treichville, in Coasta de Fildes.
Georgia (1):
Ajunsi la EuroBasket 2011, georgienii au intrat si ei in randul cosmopolitilor si au apelat la serviciile americanului Marquez Haynes, nascut in Texas.
Germania (1):
Nemtii s-au grabit si ei sa intre in “lumea buna” si au cooptat in lotul pentru EuroBasket 2011 un pivot de 213 centrimetri, Chris Kaman, nascut in Statele Unite. Albul de sub panoul nemtilor este cel mai bun recuperator al turneului final, cu o medie de 10 recuperari per meci, si de asemenea, se afla pe prima pozitie in randul celor mai buni “palarieri”, gratie celor 1,8 capace reusite in medie per meci.
Marea Britanie (6):
Luol Deng, celebrul component al echipei Chicago Bulls, este sufletul selectionatei Marii Britanii la EuroBasket 2011. Cu 24.6 puncte per meci, sportivul nascut in Sudan este cel mai bun marcator al actualei editii continentale. In slujba Reginei s-au mai pus si nigerianul Ogooluwa Adegboye, olandezul Devon von Oostrum, scotianul Robert Archibald, americanul Nate Reinking si canadianul Kyle Johnson, intregind un lot “pestrit” care joaca sub tricoul Marii Britanii.
Grecia (3):
Elenii au in formula afisata la EuroBasket 2011 trei jucatori nascuti in Statele Unite. Nick Calathes, Michail Bramos si Kostas Koufos,  centrul de 2.13 metri al echipei Denver Nuggets, completeaza piesele din angrenajul selectionatei vechii Elade.
Israel (1):
Si reprezentativa “Tarii Sfinte” beneficiaza de serviciile americanului David Blu, o extrema de forta, de 2.01 m, nascut la Los Angeles.
Italia (1):
Nationala pregatita de Simone Pianigiani l-a inregimentat pentru acest Euro  pe jucatorul Antonio Maestranzi, nascut in SUA.
Letonia (0):
Ca si Finlanda, Letonia face parte din grupul tarilor ce par a face nota discordanta, fara stranieri si cu toti jucatorii nascuti pe teritoriul tarii.
Lituania (0):
Gazda Europeanului din 2011 are la fel ca si “vecinele” sale din Nord un lot format in exclusivitate din sportivi autohtoni.
Macedonia (1):
Considerata surpriza Europenelor gratie parcursului fara infrangere in faza grupelor, nationala Macedoniei il are la dispozitie pe Bo McCalebb, un fundas de 1,78 nascut in Los Angeles si care a evoluat in trecut pentru  Montepaschi Siena, Mersin si Partizan Belgrad.
Muntenegru (3):
Ex-iugoslavii au trei jucatori proveniti din alte zari, cu Omar Cook nascut la New York, Milko Bjelica nascut la Belgrad si cu Nikola Vucevic nascut pe malul Lacului Leman din Elvetia.
Polonia (2):
Nici polonezii n-au ramas mai prejos si au inclus in lot un american, Thomas Kelati, dar si pe Dardan Berisha, nascut in Kosovo.
Portugalia (1):
O echipa ce pare 100% lusitana, dar are in componenta un sportiv, Carlos Andrade, nascut in Capul Verde.
Rusia (1):
Unul dintre cei mai apreciati sportivi din nationala Rusiei, Victor Khryapa, este nascut la Kiev, astfel ca pina si Rusia se posteaza pe lista tarilor care au prezentat “stranieri” la EuroBasket 2011.
Serbia (3):
Chiar daca scoala de baschet sarbeasca este recunoscuta in intreaga lume, Serbia n-a reusit sa coopteze doar autohtoni si a prezentat in Lituania si trei sportivi nascuti in Croatia: Dusko Savanovic, Milan Macvan si pivotul de 2,18 m, Kosta Perovic.
Slovenia (1):
Mirza Bezic, centrul de 2.16 m al celebrei Real Madrid, nascut in Bosnia, se regaseste in selectionata Sloveniei.
Spania (1):
Pina si campioana europeana en-titre a atras un “stranier”, ibericii avandu-l in lot pe Serge Ibaka, nascut la Brazzaville – Congo.
Turcia (2):
Emir Preldzic este nascut in Bosnia, a jucat pentru nationala Sloveniei pina de curand, iar in 2011 a aparut in randul jucatorilor care evolueaza sub culorile Semilunei. In lotul turcilor se mai regaseste si Enes Kanter, un sportiv nascut in Elvetia.
Ucraina (2):
Oleksandr Kolchenko, nascut la Tiraspol, si Sitven Bertt, nascut la New York, sunt cei doi sportivi naturalizati de nationala Ucrainei, care incheie lista echipelor de la EuroBasket 2011.

Parteneri